Через кілька годин після оголошення вироку суду, троє активістів руху Just Stop Oil знову облили супом картину "Соняшники".

Королівський суд Англії та Вельса в лондонському районі Саутворк засудив до реальних тюремних строків двох кліматичних активісток руху Just Stop Oil (Просто зупинити нафту), які облили супом знамениту картину "Соняшники" художника Вінсента Ван Гога в Національній галереї у Лондоні. Про це напередодні повідомило агентство Reuters.

Так, суд позбавив волі Фібі Пламмер на два роки, а Анну Голланд – на 20 місяців за заподіяння протиправної шкоди.

Агентство нагадує, що екологічні активістки у жовтні 2022 року кинули банки з томатним супом Heinz на твір "Соняшники" нідерландського художника Вінсента Ван Гога, а потім приклеїли себе до стіни під картиною.

За даними прокурорів, суп завдав рамі картини шкоди на суму до 10 тисяч фунтів стерлінгів.

Сама ж картина, яка знаходилася за захисним екраном, залишилася неушкодженою і була повернута на експозицію пізніше того ж дня.

Також зазначається, що через кілька годин після оголошення вироку суду, троє активістів Just Stop Oil знову облили томатним супом картину "Соняшники" Ван Гога в Національній галереї Лондона. Заодно вони атакували ще одну картину з цієї ж серії нідерландського художника, що була позичена Музеєм мистецтв Філадельфії для тимчасової виставки. Обидві картини не зазнали пошкоджень, бо були захищені склом. Активістів арештували.