Центробанк РФ повідомляє, що це сталося через погіршення цінової кон'юнктури та зниження обсягів експорту нафти на тлі посилення санкцій, розбудови логістичних ланцюжків та фінансових потоків.

Виторг найбільших нафтогазових компаній у Росії за підсумками січня-вересня 2023 року впав на 41%. Про це Центробанк РФ повідомив в Огляді фінансової стабільності 30 листопада, пише The Moscow Times.

"Це сталося через погіршення цінової кон'юнктури та зниження обсягів експорту нафти на тлі посилення санкцій, розбудови логістичних ланцюжків та фінансових потоків", - йдеться в огляді.

Як зазначають у Центробанку, за перші дев'ять місяців 2023 року обсяги експорту нафти за системою "Транснафти" скоротилися на 8%, а середня ціна сорту Urals впала на 26%. Повідомляється, що цього року в середньому кожен барель йшов на експорт за $59,54, а торік - за $80 ,58.

У січні-вересні 2023 року найбільші російські експортери нафти і газу скоротили обсяг чистого продажу іноземної валюти на 58%, що "вплинуло на баланс попиту та пропозиції валюти на внутрішньому ринку", додають автори огляду.

"Слабкою ланкою", як повідомляє ЦБ РФ, став Газпром, який втратив європейський ринок. Після втрати більшості клієнтів у ЄС компанія отримала більше трильйона рублів чистого збитку і була змушена скоротити видобуток на чверть порівняно з довоєнним періодом. Роснефть за підсумками дев'яти місяців 2023 звітувала про зменшення виторгу на 8%, до 6,612 трлн рублів.