Туреччина працює над поліпшенням військових відносин зі США і починає дотримуватися санкцій проти РФ.


Заради покращення військових відносин із США Туреччина почала частково дотримуватися фінансових санкцій проти РФ. Про це повідомляє Bloomberg в середу, 6 березня.

 

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан має намір зустрітися з держсекретарем США Ентоні Блінкеном і радником з національної безпеки Джейком Салліваном у Вашингтоні 7 березня, лише через кілька днів після візиту глави МЗС РФ Сергія Лаврова до Туреччини.

 

Очікується, що Фідан обговорить скасування санкцій США, спрямованих проти оборонної промисловості Туреччини у зв'язку з придбанням нею російської системи протиракетної оборони С-400. У НАТО побоюються, що вона може становити загрозу для бойових літаків-невидимок п'ятого покоління F-35.

 

Водночас Туреччину виключили з програми винищувачів F-35, і Фідан може спробувати домовитися про відшкодування 1,4 мільярда доларів, які країна раніше вклала в цю ініціативу.

 

Однак після схвалення Туреччиною вступу Швеції до НАТО, США підписали продаж Анкарі військових літаків F-16, ракет і бомб американського виробництва на суму 23 мільярди доларів, що стало поштовхом до військових відносин між союзниками.