Суд засудив жінку до восьми місяців ув'язнення умовно з відстрочкою на два роки і зобов'язав її видалити вміст свого облікового запису в соцмережі.

У Чехії окружний суд Острави засудив до випробувального терміну дезінформаторку Нелу Ліскову за неодноразові наклепницькі заяви і заклики до "деукраїнізації" Чехії. Про це у вівторок, 9 квітня, повідомило Czech Radio.

Повідомляється, що Ліскову судили за неодноразові наклепницькі заяви на адресу депутата парламенту Чехії Ольги Ріхтерової, а також президента України Володимира Зеленського, біженців, гомосексуалів та інших людей.

Зазначається, що вирок не остаточний, і Ліскова подала апеляцію безпосередньо у залі суду.

Чеська поліція розпочала розслідування публікації Ліскової у мережі X, на яку звернув увагу колишній міністр культури Даніель Герман, у червні 2023 року.

Суд засудив жінку до восьми місяців ув'язнення умовно з відстрочкою на два роки і зобов'язав її видалити вміст свого облікового запису в соцмережі.

"Справа, яку розглядав суд, стосувалася розпалювання ненависті щодо групи осіб. В останні роки Ліскова публікувала в соціальних мережах маніпулятивні пости про мусульман, сексуальних меншин і членів Чеської піратської партії. Раніше в Чеській Республіці Нела Ліскова очолювала товариство "Представництво Донецької народної республіки" й називала себе "почесним консулом ДНР". У 2017 р. за рішенням суду суспільство було ліквідоване як незаконну діяльність. У минулому Ліскова неодноразово поширювала дезінформацію в соціальних мережах, наприклад, про вакцинацію в період пандемії та міграційну кризу", - йдеться в публікації.