Американський суд ухвалив рішення не виплачувати Ілону Маску багатомільярдну компенсацію від Tesla.


Суд штату Делавер у США анулював угоду про виплату винагороди власнику Tesla Ілону Маску на суму 55,8 млрд доларів за позовом одного з акціонерів компанії. Про це повідомляє ВВС в середу, 31 січня.

 

Суддя Кетрін МакКормік назвала цю виплату "непомірною сумою", яка не є справедливою стосовно акціонерів.

 

Менеджери Tesla стверджували, що угода була укладена для того, щоб Маск "продовжував приділяти свою увагу компанії".

 

Але суддя постановила, що Tesla й адвокати Маска не змогли довести, що рішення акціонерів було повністю обґрунтованим, а сама винагорода була узгоджена директорами Tesla, які були "захоплені риторикою" навколо "суперзірки" Маска.


Своєю чергою Маск прокоментував рішення суду порадою: "Ніколи не реєструйте свою компанію в штаті Делавер". Потім бізнесмен опублікував опитування, в якому запитував підписників, чи повинна Tesla змінити штат реєстрації на Техас, де знаходиться її фізична штаб-квартира.

 

Компенсаційна угода між Маском та Tesla стала найбільшою у корпоративній історії світу. Укладена у 2018 році, саме вона минулого року зробила гендиректора компанії найбагатшою людиною на планеті. Згідно з угодою, Маск має отримати гроші, якщо ринкова капіталізація компанії зросте на 50 мільярдів доларів. У 2023 році Tesla досягла цільового рівня доходів.