Суд вирішив, що підстави, на яких засновників Альфа-банку внесли до санкційних списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

Суд Євросоюзу задовольнив позов російських олігархів Михайла Фрідмана і Петра Авена про виключення їх із санкційного списку ЄС. Про це повідомила пресслужба суду у середу, 10 квітня.

"Генеральний суд скасував включення Петра Авена та Михайла Фрідмана до списків осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи", – йдеться у рішенні суду.

Стверджується, що підстави, на яких засновників Альфа-банку внесли до списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

"Суд задовольняє вимоги Петра Авена та Михайла Фрідмана. Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових санкційних актах, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було виправданим", – вважають у суді.

Що стосується продовження дії актів, то суд вважає, що Рада ЄС не надала жодних додаткових доказів порівняно з тими, на які вона спиралася в первинних актах.

На думку суду, хоча підстави, висунуті Радою ЄС, можуть бути такими, що дозволяють встановити, залежно від обставин, ступінь близькості Авена і Фрідмана до Володимира Путіна або його оточення, вони не демонструють, що бізнесмени підтримували дії або політику, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України, або що вони отримували вигоду від цих осіб.

Апеляція може бути подана протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.