Навчання українських пілотів, що стартують наприкінці літа, дадуть змогу пізніше надати Україні винищувачі F-16. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції із Президентом Володимиром Зеленським на саміті НАТО, передає кореспондент УНН.

«Уже більше ніж 10 країн приєдналися до коаліції з підготовки пілотів. І це дасть нам можливість пізніше ухвалити рішення надати літаки F-16. Тобто навчання починаються якомога швидше, і потім буде ухвалене рішення стосовно літаків», - сказав Столтенберг.

Він повідомив, що навчання розпочнуться наприкінці цього літа.

10 липня на полях саміту НАТО Україна оголосила про створення коаліції з навчання українських пілотів на F-16, до неї увійдуть 11 країн.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що, згідно з графіком, перші винищувачі американського виробництва F-16 мають літати в українському повітряному просторі до кінця першого кварталу 2024 року. Але, з його слів, є багато нюансів, тому графік може зсуватися.

Зеленський повідомляв, що Україна домовилася з Нідерландами про початок підготовки українських пілотів на західних винищувачах, типу F-16, у серпні.