Наразі не існує прямих вказівок на те, що ізраїльський уряд забороняє або обмежує транспортування, або постачання гуманітарної допомоги США відповідно до американського Закону про іноземну допомогу.

Ізраїль, можливо, порушив міжнародне право у війні проти ХАМАС, проте "характер конфлікту в Газі ускладнює оцінку або отримання переконливих висновків". Про це у п'ятницю, 10 травня, пише Bloomberg з посиланням на Держдеп. 

Вказується, що американське озброєння могли використовувати ізраїльські сили безпеки з 7 жовтня в контексті, несумісному з міжнародними гуманітарними нормами або найкращою практикою для мінімізації впливу на цивільне населення. 

Проте підкреслюється, що складність ситуації в Газі ускладнює аналіз і отримання переконливих даних про конкретні інциденти.

"Ізраїль зіткнувся з надзвичайним військовим викликом, оскільки бойовики ХАМАС використовували палестинців як живий щит", - вказує Держдеп. 

Звіт підкреслює, що ситуація з доступом до гуманітарної допомоги в секторі Газа все ще є проблемою, але має тенденцію до поліпшення

Разом з тим, у звіті йдеться про те, що "наразі ми не вважаємо, що ізраїльський уряд забороняє або іншим чином обмежує транспортування чи доставку гуманітарної допомоги США" відповідно до американського Закону про іноземну допомогу.

Звіт було надіслано до Конгресу США, деякі законодавці якого від Демократичної партії тиснули на адміністрацію президента Джо Байдена, щоб вона призупинила поставки військової допомоги Ізраїлю.