Адміністрація Байдена не планує відправляти в Україну ракети великої дальності ATACMS, незважаючи на зростаючий тиск з боку американських законодавців і просьби українського уряду, пише The Washington post, повідомляє УНН.

Видання повідомляє, що наприкінці травня американський президент Дж Байден, змінив своє попереднє тверде "ні" щодо можливості створення ATACMS, армійської тактичної ракетної системи, вперше заявивши, що вона "все ще в грі". Через два тижні президент України Володимир Зеленський заявив, що вони з Байденом говорили про ракети на саміті НАТО у Вільнюсі, але жодного рішення не було прийнято.

Однак, за даними The Washington post, Пентагон вважає, що Київ має інші, більш нагальні потреби, ніж ПТРК, і побоюється, що надання Україні достатньої кількості зброї, серйозно підірве готовність США до інших можливих конфліктів.

Кількість ПТРК в американських арсеналах фіксована, вони очікують заміни на високоточну ударну ракету наступного покоління з більшою дальністю дії під назвою Prism, яка, як очікується, надійде на озброєння до кінця цього року, повідомили офіційні особи.

Україна заявила, що ПТРК, дальність дії якого становить 190 миль, необхідний для знищення командних пунктів і логістичних зон далеко за лінією фронту.

"Без далекобійної зброї важко не тільки виконувати наступальну місію, але й проводити оборонну операцію", - сказав Зеленський.

Минулого місяця Комітет з питань збройних сил Палати представників включив кошти на відправку ПТРК в Україну в проект оборонного бюджету, а Комітет у закордонних справах Палати представників ухвалив двопартійну резолюцію, яка закликає США "негайно" надати ракети.

Починаючи з минулого року, адміністрація називала кілька причин, чому вона стримується. Спочатку відмова була пов'язана з побоюваннями, що Україна може запустити ракети великої дальності на російську територію, що призведе до ескалації конфлікту в американо-російську конфронтацію. Навіть постачання зброї, як публічно заявила Москва, перетнуло б червону лінію.

Якими б не були погрози Москви, ці занепокоєння зменшилися, зазначає видання. Адміністрація Байдена заявила, що задоволена публічними заявами і письмовими зобов'язаннями Києва не використовувати зброю, надану США, проти росіян на території рф.