Віталій Денисов народився на Закарпатті, але в 1992 році, будучи курсантом, відмовився скласти присягу на вірність Україні та переїхав в РФ.

Виселений (видворений) з Молдови 13 вересня глава Sputnik Молдова Віталій Денисов - кадровий російський офіцер, а також виходець з України. Про це заявило видання The Insider, в опублікованому в суботу, 16 вересня, розслідуванні.

ЗМІ стверджує, що Денисов, імовірно, є кадровим офіцером 72-го центру спеціальної служби (в/ч 54777), який в інтересах ГРУ займається інформаційними вкиданнями і дезінформацією зарубіжної аудиторії.

Видання зазначає, що він народився в Закарпатській області. Після школи Денисов вступив до Львівського вищого військово-політичного училища, де готували організаторів культурно-просвітницької роботи (політруків) і військових журналістів. Згодом цей заклад перейменували на Академію сухопутних військ України.

Денисов, будучи курсантом, у 1992 році  відмовився складати присягу Україні й разом з іншими відмовниками з училища перебрався до Москви, де його поселили неподалік від штаб-квартири ГРУ в офіцерському гуртожитку. 

ЗМІ нагадало, що в липні 2023 року російська армія завдала удару по академії ракетами Калібр і зруйнувала один із корпусів.

У 2005 році Денисов отримав від міноборони РФ відомчу квартиру на вулиці Адмірала Лазарєва і чергове офіцерське посвідчення.

У 2013 році він працював у Головному слідчому управлінні Московської області. Зі Слідчого комітету Денисов згодом перейшов у 72-й центр спеціальної служби (в/ч 54777), який, зокрема, займається інформаційними фейками.

У 2016 році йому присвоїли звання полковника ВДВ, а у 2019 році призначили головним редактором Sputnik у Південній Осетії, а потім він очолив Sputnik у Баку.

У 2022 році полковника Денисова направили до Кишинева збирати інформацію й просувати прокремлівську риторику та ідеологеми. Однак після вторгнення російських військ в Україну інтернет-сайти і мовлення місцевого Sputnik заблокували.

Читайте також:
У Харкові затримали агента ГРУ
У Харкові затримали агента ГРУ