Дя мирного вирішення "української кризи" потрібно відмовитись від "егоїстичних вигод", вважає очільник КНР.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін провів переговори з канцлером ФРН Олафом Шольцом у Пекіні під час яких заявив, що Пекін підтримує проведення мирної конференції по Україні, але за участі Росії. Про це повідомило МЗС КНР у вівторок, 16 квітня.

"Лідери двох країн провели поглиблений обмін думками щодо "української кризи" (так у Пекіні називають війну в Україні – ред.) та заявили, що Китай і Німеччина зобов’язуються дотримуватися цілей і принципів Статуту ООН, виступають проти використання ядерної зброї чи нападів на мирні ядерні об’єкти, а також наполягають на належному розв'язанні питань міжнародної продовольчої безпеки й дотриманні міжнародного гуманітарного права", – йдеться в повідомленні міністерства.

Зазначається, що Сі Цзіньпін наголосив на необхідності для всіх сторін у нинішній ситуації працювати разом, аби якомога швидше відновити мир.

"Китай не є стороною чи учасником "української кризи", але він по-своєму просуває мирні переговори. Китай заохочує та підтримує всі зусилля, які сприяють мирному вирішенню "кризи", – сказав він.

Для цього, за словами лідера КНР, потрібно відмовитись від егоїстичних вигод, охолодити ситуацію, уникати подальшого загострення та зменшити негативний вплив на світову економіку.

Китай підтримує скликання міжнародної мирної конференції, визнаної Україною і Росією та з рівноправною участю всіх сторін і справедливе обговорення усіх варіантів миру, – заявив Сі і пообіцяв підтримувати тісну співпрацю з усіма сторонами, включно з Німеччиною.

При цьому не повідомляється, чи обговорювали лідери двох країн участь Китаю в глобальному Саміті миру у Швейцарії.

Тим часом речник Кремля Дмитро Пєсков вже відреагував на слова Сі Цзіньпіна і привітав "збалансовану позицію Пекіна щодо українського врегулювання". При цьому він в черговий раз розкритикував "київський режим", через "повну відмову від будь-яких переговорів".