Верхня палата Конгресу США не підтримала законопроєкт про виділення грошей для Ізраїля без допомоги Україні. Раніше за цей законопроєкт проголосувала нижня палата Конгресу.

У Сенаті США у вівторок, 7 листопада, не знайшлося достатньо голосів для ухвалення законопроекту Палати представників про надання надзвичайної допомоги Ізраїлю, що не передбачає допомоги Україні. Про це повідомляє Голос Америки.

Видання наводить заяву сенатора-республіканця Роджера Маршалла, який заявив, що вкрай важливо, щоб Сенат не відкладав надання надзвичайно важливої допомоги Ізраїлю ні на один день.

У свою чергу демократи, які складають більшість у Сенаті, з цим не погодились. Вони наголошували на важливості надання допомоги і Україні, і Ізраїлю, а також на фінансуванні гуманітарної допомоги, безпеки кордону та виділення грошей Тайваню - про що йдеться у запиті, який Білий дім надіслав Конгресу минулого місяця розміром у 106 мільярдів доларів.

"Наші союзники в Україні не можуть собі дозволити більшу затримку, ніж наші союзники в Ізраїлі", - наголосила сенаторка Петті Мюррей, яка головує в сенатському комітеті з асигнувань.

При цьому демократи звинуватили республіканців у політизації ізраїльського питання. План виплати допомоги Ізраїлю у законопроєкті, за який проголосувала республіканська більшість у Палаті представників, передбачає, що ці гроші виділять за рахунок скорочення мільярдів доларів із Податкової служби США (IRS) - фінансування, яке демократи схвалили минулого року, а Байден підписав як закон.

В Білому домі звинуватили республіканців у спробі допомогти великим корпораціям "обманювати податкову", що лише збільшить дефіцит бюджету.