Американські чиновники хочуть виділити на оборонну країни майже 900 млрд доларів. Законопроект також передбачає 300$ млн доларів для України.

Сенат США схвалив проект Закону про фінансування національної оборони на 2024 рік на рекордні 886 млрд доларів, повідомляє Голос Америки.

Після цього обидві палати Конгресу повинні знайти компроміс та узгодити версію документа.

"Цей законопроект – це наша найбільша можливість визначити пріоритети у конкуренції з такими противниками, як Китай та Росія. Це наш шанс зберегти фокус уваги адміністрації Байдена на таких найважливіших завданнях як відновлення військово-промислової бази Америки", – вважає лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл.

Зазначимо, що законопроект також передбачає 300$ мільйонів доларів для України і містить кілька ключових пунктів, таких, як обмеження інвестицій США у деякі галузі бізнесу в Китаї, як-от штучний інтелект та напівпровідники, і підвищення платні військовослужбовцям на 5,2%.

При цьому, Сенат відхилив кілька пропозицій, які мали певну двопартійну підтримку. Зокрема, ініціативу сенатора-демократа Емі Клобушар щодо надання посвідки на проживання 80 тисячам жителів Афганістану, які переїхали до Штатів після приходу до влади Талібану.

Також відхилено спробу республіканців створити посаду головного генерального інспектора з питань допомоги Україні. Посади генеральних інспекторів, які займаються наданням допомоги, вже є в окремих урядових відомствах.

Документ містить кілька консервативних положень, включаючи заборону фінансування абортів для військових, які хочуть провести цю процедуру за межами штатів, де вона не дозволена. Крім того, у документі є пункт про скорочення видатків на охорону здоров'я для військових-трансгендерів.