Проєкт Кремля швидше за все, знайде покупця на свою першу партію, але йому буде важко забезпечити стабільний бізнес.

Санкції США проти нового заводу з виробництва зрідженого природного газу в Сибіру зруйнували плани Росії щодо початку експорту. Зокрема, оператор Новатек намагається знайти покупців відтоді, як у листопаді були накладені санкції, і перший рейс тепер відкладено як мінімум до лютого. Про це повідомляє Bloomberg в п'ятницю, 26 січня.

Іноземні партнери за проектом Арктик СПГ-2, у тому числі французька TotalEnergies та китайські нафтові компанії, заявили про форс-мажорні обставини своєї участі. Таким чином, давні клієнти, які підписалися на поставки, тепер не хочуть їх, побоюючись відплати США.

Інформагентство зазначає, що проєкт, який почав виробляти паливо в грудні, швидше за все, знайде покупця на свою першу партію. Проте йому буде важко забезпечити стабільний бізнес чи працювати на запланованій потужності.

Росія раніше могла продовжувати будувати нові заводи з виробництва ЗПГ та обслуговувати існуючі, незважаючи на мережу санкцій.

США та їхні союзники не стали вживати заходів щодо терміналів ЗПГ, які вже експортують паливо до Європи та Азії. 

Цей проект є важливою частиною програми Кремля зі збільшення виробництва ЗПГ більш ніж утричі до кінця десятиліття та пошуку покупців за межами Європи. Ці плани тепер стикаються із серйозною реакцією завдяки зусиллям США.