Після зустрічі G20 у Ріо-де-Жанейро очільник російського МЗС мав летіти до бразильської столиці Бразиліа, де була запланована зустріч з президентом країни, однак йому відмовили у заправці літака.

Бразильська компанія Vibra Energia відмовилася заправляти урядовий літак Лаврова Іл-96, який прилетів на зустріч міністрів G20 у Ріо-де-Жанейро, а потім мав летіти до бразильської столиці Бразиліа. Очільнику російського МЗС довелося летіти разом з главою МЗС Бразилії. Про це у четвер, 22 лютого, повідомило видання AeroTelegraph.

Зазначається, що бразильська компанія Vibra Energia відмовилася заправляти літак Лаврова через ризик потрапити під вторинні санкції США.

В результаті, під загрозою зриву опинився переліт Лаврова з Ріо-де-Жанейро, де відбувався саміт міністрів G20, до бразильської столиці Бразиліа, де російський міністр планував зустріч з президентом країни Лула да Сілвою.

Без додаткової заправки російському урядовому Іл-76 не вистачило б палива на подальший переліт до Касабланки (Марокко), де він знову буде дозаправлений, а потім летітиме до Росії маршрутами, які оминають європейський повітряний простір.

Щоб не скасовувати зустріч, уряд Бразилії проконсультувався з бразильськими ВПС щодо наявності авіаційного гасу на авіабазі Галеан, але військові повідомили, що його недостатньо.

Після того, як російський лайнер остаточно відмовилися заправляти, бразильська сторона запропонувала Лаврову залишити свій Іл-76 у Ріо-де-Жанейро та полетіти до Бразиліа, підсівши "попутником" на літак очільника МЗС Бразилії Мауро Вієйри. Згодом той же літак поверне Лаврова до Ріо.

Ввечері в четвер, 22 лютого, російські пропагандисти повідомили, що голова зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров все ж долетів до Бразиліа. Подробиць його поневірянь не повідомляють.