Сплеск цін на нафту після зростання геополітичних ризиків на Близькому Сході змінив тенденцію минулого тижня.

Ціни на нафту зросли майже на 3% на тлі атаки бойовиків ХАМАС на Ізраїль і геополітичних ризиків для постачання палива. Про це свідчать дані торгів вранці у понеділок, 9 жовтня.

Так, ф'ючерси на нафту марки Brent на грудень зросли на лондонській біржі ICE Futures на $2,34 (2,77%) – до $89,22 за барель.

У свою чергу листопадові ф'ючерси на сорт WTI на Нью-Йоркській товарній біржі NYMEX піднялися на $2,52 (3,04%) – до $85,31 за барель.

Агентство Reuters пише, що сплеск цін на нафту після зростання геополітичних ризиків на Близькому Сході змінив тенденцію минулого тижня, коли Brent впала приблизно на 11%, а WTI впала більш ніж на 8% на тлі побоювань щодо високих процентних ставок та їх впливу на світовий попит. Падіння стало найбільшим з березня.

Тепер під загрозою зусилля США щодо зближення між Саудівською Аравією та Ізраїлем, за якого королівство нормалізує відносини з ізраїльтянами в обмін на оборонну угоду між Вашингтоном і Ер-Ріядом.

Вказано, що посадовці Саудівської Аравії повідомили Білому дому 6 жовтня, що вони готові збільшити видобуток наступного року в рамках запропонованої ізраїльської угоди. Це допомогло б зменшити напруженість після місяців скорочення поставок з боку ключових виробників Саудівської Аравії та Росії.

При цьому нормалізація саудівсько-ізраїльських відносин, ймовірно, заморозить нещодавні кроки до розрядки між Саудівською Аравією та Іраном, який відкрито схвалив атаки ХАМАС.

Аналітики ринку стурбовані тим, що поставки нафти можуть скоротитися, якщо Іран буде втягнутий у конфлікт.