Румунія планує придбати 32 винищувачі останнього покоління F-35 у американського виробника Lockheed Martin за 6,5 мільярда доларів. Про це повідомило міністерство оборони у вівторок відповідно до угоди, план якої було оголошено у квітні, пише Reuters, передає УНН.

Основна угода включає послуги з логістики та навчання, тренажери для польотів і боєприпаси разом із реактивними літаками, а також опцію для Румунії придбати ще 16 F-35 пізніше.

Остаточні контракти, ймовірно, не будуть підписані раніше наступного року, і міністр оборони Анхель Тілвар заявив, що цього року перші літаки не будуть поставлені раніше 2030 року.

Член Європейського Союзу та НАТО підвищив витрати на оборону до 2,5% валового внутрішнього продукту цього року з 2% у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Румунія має спільний кордон з Україною протяжністю 650 км, і війна наблизилась до її кордонів, адже кремль неодноразово атакував українські порти Дунаю.

Минулого року Румунія погодилася придбати 32 б/у винищувачі F-16 у Норвегії, додавши до 17 придбаних у Португалії з 2016 року.

У липні було оголошено про створення регіонального навчального центру для пілотів F-16, який зрештою буде доступний для союзників і партнерів по НАТО, включаючи Україну.