Пропагандисти заявляють, що Давид Козак начебто був українським емігрантом. МВС Чехії спростувало це.

Росіяни через свої пропагандистські Telegram-канали поширюють фейк про те, що підозрюваний у стрілянині в Празі 24-річний студент Давид Козак є уродженцем України. Цю інформацію спростували чеські посадовці, повідомив у суботу, 23 грудня, Центр протидії дезінформації.

Так, росіяни пишуть, що стрілянину у Карловому університеті нібито влаштував чоловік, який є "етнічним галичанином і емігрантом із України". Пропагандисти наполягають, що чеські видання не озвучують цю інформацію, оскільки в країні начебто "українці вже скоїли занадто багато тяжких злочинів".

Російський фейк спростували у МВС Чехії. Очільник відомства Віт Ракушан розповів, що стрілок Давид Козак від народження є чехом, який ріс у чеській родині, він не мав жодних стосунків із Україною.

Нагадаємо, 21 грудня внаслідок стрілянини в одній із будівель Карлового університету було вбито 15 людей, 24 було поранено. Стрілок був студентом університету, його тіло виявлено неподалік навчального закладу. Про точні мотиви нападу поки невідомо, проте поліція не вважає його пов'язаним із міжнародним тероризмом. 

Також повідомлялося, що Давида Козака, який вів Telegram-канал у вигляді щоденника російською мовою, на злочин ймовірно надихнула нещодавня стрілянина в російському Брянську, скоєна старшокласницею.