Російські археологи та історики мають провести розкопки на території пам'ятки й довести її "приналежність до РФ".

Російські археологи та деякі колаборанти здійснюють під наглядом військових розкопки української пам’ятки національного значення на місці стародавнього грецького міста Херсонес в тимчасово окупованому Криму. Окупанти поставили завдання перед "розкрадачами гробниць", щоб ті довели "приналежність міста до РФ". Про це заявив Центр національного спротиву (ЦНС) в середу, 19 липня.

"Щось подібне півострів проходив у часи Другої світової, коли на півострові проводили розкопки нацисти, які тоді шукали докази, що Крим суто німецька земля, де раніше панувала Готська держава", - зазначили в ЦНС.

Російські окупанти хочуть довести, що Херсонес "насправді заселяли слов’яни й називалось місто Корсунь".

"Російська пропаганда має на меті провести цю лінію до Київської Русі, спадкоємцем якої себе вважає путінський режим", - додали в Центрі спротиву.

Це буцімто має дати Росії обґрунтування "права на півострів”, а також нівелювати історію кримських татар як "незначний етап в історії Криму".

Російські "історики" для доведення уявного "права" Росії на Херсонес можуть вдатись до містифікацій та свідомого знищення грецького спадку.

У ЦНС наголосили, що безліч артефактів вивозяться в РФ, що є планомірним пограбуванням та знищенням пам’ятки.

Центр зауважив, що "імена всіх злочинців, які беруть участь в спотворенні історії й працюють на пропаганду відомі й кожен буде відповідати за це перед судом".