Сполучені Штати заявили, що росія не виконує свого зобов'язання за новим договором СНО про дозвіл інспекційної діяльності на своїй території. Про це пише Reuters, передає УНН.

У заяві представника Держдепартаменту йдеться, що "відмова росії сприяти інспекційній діяльності не дозволяє Сполученим Штатам здійснювати важливі права за договором та загрожує життєздатності американсько-російського контролю над ядерними озброєннями".

Представник додав, що росія має "ясний шлях" для повернення до дотримання, дозволивши інспекційну діяльність, і що Вашингтон, як і раніше, готовий працювати з росією для повного виконання договору.

"росія також не виконала зобов'язання за новим договором про СНО скликати засідання Двосторонньої консультативної комісії відповідно до встановлених договором термінів", - додав представник.

Переговори між Москвою та Вашингтоном про поновлення інспекцій у рамках нового договору СНО мали відбутися у листопаді в Єгипті, але росія відклала їх, і жодна зі сторін не призначила нової дати зустрічі. 

Відповідно до нового договору СНО, який регулює два найбільші у світі ядерні арсенали, - Вашингтону і Москві дозволено проводити інспекції збройових об'єктів один одного, але через пандемію Covid-19 інспекції було припинено з 2020 року.

Договір накладає обмеження на кількість розгорнутих ядерних озброєнь міжконтинентальної дальності, які можуть мати США і росія. Востаннє він продовжувався на п'ять років на початку 2021 року, а це означає, що обом сторонам незабаром потрібно буде розпочати переговори щодо ще однієї угоди про контроль над озброєннями.