росія додала до свого бюджету на цей рік щонайменше 3,4 трильйона рублів (37 мільярдів доларів), що ще більше посилює інфляційні ризики в перегрітій економіці та підкреслює зростання вартості війни російського диктатора володимира путіна в Україні, повідомляє Financial Times, пише УНН.

За останніми офіційними даними, в 2024 Мінфін рф очікує, що витрати досягнуть 32,5 трлн руб., що майже на 12% більше за спочатку заплановані 29,06 трлн руб.

"Додаткові витрати без одночасного зростання очікуваних доходів вказують на те, що військова машина путіна споживає ще більше коштів, розширюючи інфляційну спіраль, яка, за визнанням чиновників, створює макроекономічні ризики для країни", - вказує видання.

Збільшення видатків, як повідомляється, відбувається попри обіцянки путіна та інших чиновників про те, що величезний дефіцит у 1,76 трильйона рублів, який кремль створив у січні, був тимчасовим.

Натомість витрати російського бюджету в жовтні збільшилися на 29% у річному обчисленні, згідно з оцінкою Ольги Беленької, керівника відділу макроекономічного аналізу московської брокерської компанії "Фінам".

З урахуванням того, скільки росія вже витратила, витрати за листопад та грудень можуть становити 7,3-8,2 трильйона рублів, або близько 23-25% річних витрат, додала Беленька.

Без одночасного зростання доходів дефіцит російського бюджету збільшиться до 3 мільярдів рублів, або 1,8% ВВП, порівняно з дефіцитом в "один із невеликим відсотка", який міністр фінансів рф антон силуанов передбачив минулого місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська розвідка: війна в Україні вартує росії значно дорожче, ніж та намагається показати

Нові цифри все ще нижчі від 2-відсоткового дефіциту, який чиновники спочатку планували на цей рік. "Це вказує на те, як останнім часом доходи відновилися через звуження знижки на нафту марки Urals-Brent, послаблення рубля та змін у оподаткуванні експорту нафти", - зазначає видання.

Але поповнення бюджету, імовірно, означає, що кремль додав нові нерозкриті витрати до наступного року, на фоні того, як росія вже планує величезне збільшення оборонного бюджету для фінансування війни, пише видання.

Частина додаткового фінансування, як зазначається, може бути використана у зв'язку з очікуваним у березні оголошенням про те, що путін балотуватиметься на шостий президентський термін, ймовірно, продовживши своє 23-річне правління як мінімум до 2030 року, сказала Олександра Прокопенко, нерезидент Carnegie Russia Eurasia. "Людям треба платити, щоб вони не увійшли в новий рік з порожніми кишенями", - додала вона.

Величезне зростання витрат посилило залежність росії від імпорту, викликало інфляцію та сприяло ослабленню рубля. Воно також виявило розбіжності між міністерством фінансів росії та центральним банком країни.

Аналітики кажуть, що залишається незрозумілим, як кремль планує узгодити дії центрального банку та міністерства фінансів.

"Існує жахлива нестача координації, - сказала Прокопенко. - Права рука стримує інфляцію, а ліва рука постійно збільшує витрати і тим самим підживлює інфляцію".