Чиновникам уряду доручили зробити так, щоб у Росії з'явилися вчені світового рівня та здійснили "прорив" у галузі штучного інтелекту.

Президент РФ володимир путін доручив завести в країні вчених "світового рівня" у сфері штучного інтелекту. Таке доручення він дав за підсумками конференції Подорож у світ штучного інтелекту у четвер, 18 січня, повідомляє The Moscow Times.

 

Згідно з дорученням, комплекс заходів, спрямованих на підготовку вчених-розробників, урядовцям слід запровадити спільно з вишами та Сколківським інститутом. Вони мають прозвітувати перед президентом з доповіддю до 1 вересня.

 

Уряду, згідно з дорученням путіна, слід подати пропозиції про додаткове фінансування досліджень та розробок у галузі ШІ за рахунок федерального бюджету. Мета - "створення проривних рішень у галузі штучного інтелекту".

 

Зазначається, що добиватися "прориву" чиновники мають в умовах скорочення витрат на ШІ та масового від'їзду вчених з Росії. За підрахунками Нової газети, з початку війни не менше 2,5 тисяч дослідників покинули РФ, у тому числі співробітники провідних вишів, таких як МФТІ, МДУ та ВШЕ.

 

Станом на початок 2022 року кількість вчених у Росії вже була мінімальною за всю сучасну історію -340 тисяч. Порівняно з початком 1990-х кількість дослідників скоротилася майже втричі.

 

Також повідомляється, що згідно із законом про бюджет, асигнування на федеральний проект "Штучний інтелект" у 2024 році будуть урізані майже на 20% - з 6,4 до 5,2 млрд рублів.