Зернова угода, що діяла, гарантувала безпечний прохід суден, які перевозили українське зерно через Чорне море до турецької протоки Босфор.

Росія може завдати ударів по цивільних кораблях у Чорному морі та звинуватити в цьому українську влада. Про це у середу, 19 липня, заявив речник Ради національної безпеки Адам Ходж, пише CNN.

Він зазначив, що росіяни почали встановлювати одаткові морські міни в акваторії Чорного моря, здебільшого на підходах до українських портів. 

Він нагадав, що Москва напередодні заявила, що "будь-яке судно, яке прямуватиме до українського порту, розглядатиметься як таке, що потенційно перевозить військовий вантаж". 

"Ми вважаємо, що це скоординована спроба виправдати будь-які атаки на цивільні кораблі в Чорному морі та покласти провину за ці атаки на Україну", - сказав Ходж.

Зазначимо, що укладена рік тому за посередництва Туреччини та ООН угода про експорт українського зерна - Чорноморська зернова ініціатива - закінчилась опівночі у понеділок. Вона гарантувала безпечний прохід суден, які перевозили українське зерно через Чорне море в бік Туреччини.