Хоча темпи збагачення урану в Ірані дещо сповільнилися з кінця минулого року, Іран все ще збагачує його з підвищеною швидкістю.

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі планує відвідати Іран 6-8 травня, де запланована його участь у міжнародній ядерній конференції. Про це у вівторок, 30 квітня, пише Reuters з посиланням на іранське інформаційне агентство Mehr.

 

Вказується, що у Гроссі запланована низка офіційних зустрічей.

 

"Гроссі зустрінеться з офіційними особами Ірану в Тегерані перед участю в Міжнародній конференції з ядерних наук і технологій, що проходить в Ісфахані", - повідомляє агентство Mehr.

 

Напередодні глава МАГАТЕ заявив, що він планує візит до Тегерана, щоб подолати "віддалення" у відносинах між агентством та Ісламською Республікою.

Також Гроссі заявив, що хоча темпи збагачення урану в Ірані дещо сповільнилися з кінця минулого року, Іран все ще збагачує з підвищеною швидкістю близько 7 кг урану на місяць до 60% чистоти.

"Збагачення до 60% наближає уран до збройового і не є необхідним для комерційного використання у виробництві ядерної енергії. Іран заперечує прагнення мати ядерну зброю, але жодна інша держава не досягла такого рівня", - вказує Гроссі. 

Відповідно до угоди зі світовими державами від 2015 року, і яка вже не діє, Іран може збагачувати уран лише до 3,67%. Після того, як тодішній президент Дональд Трамп вивів Сполучені Штати з цієї угоди у 2018 році та знову запровадив санкції, Іран вийшов далеко за межі ядерних обмежень угоди.