The Wall Street Journal зазначає, що РФ не має фахівців, які б знали особливості станції, що вже не є АЕС радянського типу.

Російський диктатор володимир путін заявив МАГАТЕ, що його правлячий режим планує перезапустити Запорізьку АЕС, яка нині перебуває під російською окупацією. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

ЗМІ зазначає, що це ще більше збільшує ризик інциденту на найбільшій атомній станції Європи, оскільки ніколи раніше в історії атомної галузі ворожа держава не захоплювала й не експлуатувала діючу електростанцію іншої країни.

П'ять із шести реакторів станції нині відключені - це так звана холодна зупинка. Шостий нагрівається рівно настільки, щоб виробляти пару, необхідну станції для основних процесів безпеки.

Росія не має фахівців, які б знали найдрібніші особливості станції, що більше не є станцією радянського типу - тепер вона працює частково на західних системах управління і американському ядерному паливі від Westinghouse.

Диспетчерські там управляються лиш однією людиною, йдеться у звіті Міністерства енергетики США з посиланням на невказані звіти.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі в березні зустрівся в Сочі з путіним і главою Росатома, і запитав, чи буде перезапущена станція. путін заявив, що обов'язково буде, але без уточнення термінів, заявляє видання.