лава Кремля заборонив продавати нафту країнам, які підтримали запровадження стелі цін на російську нафту.

Глава Кремля Володимир Путін підписав указ про заходи у відповідь на запровадження стелі цін на російську нафту. Норми документа діятимуть до 1 липня 2023 року. Водночас заборона на постачання нафти і нафтопродуктів із РФ почне діяти 1 лютого 2023 року. Відповідний документ опублікований на офіційному порталі правової інформації.

Російський президент заборонив постачання нафти і нафтопродуктів із РФ у країни, які прописують у контрактах стелю цін. Путін також заборонив постачати нафту іноземним покупцям, якщо у контракті використовується механізм фіксації граничної ціни.

Але постачання російської нафти і нафтопродуктів у країни, які запровадили стелю цін, все ж таки будуть можливими, але лише на підставі спеціального рішення Путіна.

Зазначимо, що країни-члени Євросоюзу погодили стелю ціни на нафту з РФ. Зокрема, відповідний документ було опубліковано 4 грудня в Офіційному журналі ЄС.

Путін доручив міністерству енергетики Росії виконання його указу.

Обмеження вирішено встановити на рівні $60/барель із подальшим коригуванням кожні два місяці починаючи із січня 2023 року. Показник планується утримувати у такий спосіб, щоб він як мінімум на 5% був нижчим за поточну експортну ціну Urals.

Механізм поширюється виключно на постачання нафти морем. Водночас транспортування по трубопроводах обмеження не торкається.

Купувати російську нафту за дорожчою ціною зможуть низка країн: Чехія, Словаччина, Угорщина, Болгарія та Хорватія.