Американський лідер прокоментував рішення прокурора не висувати йому звинувачення у справі зберігання документів, назвавши Байдена "літнім чоловіком з поганою памʼяттю".

Президент США Джо Байден у ніч проти п’ятниці, 9 лютого, звернувся до американців з незапланованою промовою, прокоментувавши рішення спеціального прокурора. Мова йшла про справу проти нього щодо зберігання секретних документів удома.

Спеціальний прокурор вирішив не висувати звинувачення проти президента Байдена у неправильному поводженні з секретними документами. Прокурор назвав Байдена "літнім чоловіком з поганою памʼяттю", який навмисно зберігав і розкривав конфіденційну інформацію.

Своєю чергою американський лідер заявив, що попри вік, він почувається добре і додав, що "пам’яттю все добре". Він розкритикував журналістів за те, що вони висловили занепокоєння виборців щодо його віку та гостроти розуму.

Згідно зі звітом спеціального прокурора Роберта Хура, президенту не будуть висунуті звинувачення в навмисному привласненні секретних документів у січні 2017 року, коли Байден залишив посаду віцепрезидента.

Головною причиною такого рішення стало те, що ніщо не доводить навмисного наміру Байдена незаконно зберігати секретну інформацію.

Байден заперечує, що навмисно зберігав секретні матеріали, хоч у звіті спеціального прокурора формулювання були інакшими.

"Наше розслідування виявило докази того, що президент Байден навмисно зберігав і розкривав секретні матеріали після свого віце-президентства, коли він був приватною особою", - йдеться у звіті.

Відповідаючи на запитання, чому йому потрібно бути кандидатом від Демократичної партії, президент Байден відповів, що він є найбільш кваліфікованою людиною в цій країні, щоб бути президентом Сполучених Штатів і "завершити роботу, яку я розпочав".