Детективи знайшли фальшиві документи з іменем реальної людини. У родичів цієї людини провели обшуки.

Слідчі в Німеччині в рамках розслідування вибухів на газопроводах Північний потік (ПП) провели у Франкфурті-на-Одері обшуки в особи, що хоч і не є підозрюваною, однак могла мати інформацію стосовно причетних до вибуху людей. Про це повідомляє німецька газета Der Spiegel в п'ятницю, 2 червня.

В органах безпеки зазначається, що обшук пройшов у будинку "особи, яка не є обвинуваченою". Метою рейду було "отримання інформації про особу людини, яку підозрюють у причетності до нападів".

Німецькі слідчі припускають, що причетні до підриву газопроводів особи зафрахтували для нападу вітрильну яхту під назвою Андромеда, яку використали для переміщення з німецького Ростока до місця підриву газопроводів. При фрахтуванні були використані підроблені документи. Серед іншого, були знайдені болгарські паспорти, які при перевірці виявилися фальшивими, та румунський документ, також підроблений, але в якому були використані особисті дані реальної людини.

У публікації в Der Spiegel мовиться про те, обшуки у Франкфурті-на-Одері проходили в будинку родичів цієї реальної людини. Слідчі шукали підказки, чому зловмисники зупинилися саме на його особі.

Найвагомішим доказом використання Андромеди є те, що в каюті яхти були знайдені сліди підводної вибухової речовини октогену. У слідчих є зачіпки, що можливі виконавці підриву газопроводів могли бути з України, однак це також можуть бути спеціально зроблені хибні зачіпки, щоб ввести слідство в оману, зазначає видання.

Незабаром після підриву газопроводів Росія була запідозрена в тому, що вона є головним винуватцем. ЗМІ вказували, зокрема, на численні російські кораблі, які могли бути використані для диверсії.

Деякі експерти вказують на те, що для підриву газопроводів знадобилося б стільки вибухівки, що для транспортування вибухівки на дно Балтійського моря знадобився би більший корабель, ніж Андромеда, можливо, невеликий підводний човен.