Перша колона сил пвк "вагнер" прибула на раніше покинуту військову базу в білорусі, принаймні ще дві колони рухаються до неї, з посиланням на аналіз супутникових знімків та відео у соціальних мережах повідомляє CNN, пише УНН.

Як повідомляється, "на супутникових знімках Planet Labs видно, як перша колона прибуває на білоруську військову базу, яка роками стояла пусткою, відразу після 11:00 за місцевим часом у понеділок". Конвой тягнувся від бази до з'їзду із шосе.

Менш ніж за годину додатковий супутниковий знімок Airbus показав всю колону вже на базі, повідомляє телеканал.

CNN зміг підтвердити, що автомобілі належали силам "вагнера", тому що кілька автомобілів на супутникових знімках Airbus збігаються з тими, що видно на відео, розміщеному в соціальних мережах, на якому показана колона з прапорами "вагнера", що зупинилася вздовж шосе.

Конвой, показаний на відео, включав кілька тракторних причепів, вантажівок, великих платформ з бульдозерними самоскидами, а також пасажирські фургони і десятки інших вантажівок і автомобілів цивільного призначення. Загалом CNN виявило на базі 115 нових транспортних засобів, яких не було на минулих супутникових знімках.

Це вперше, коли сили "вагнера" були помічені після невдалої спроби повстання у червні.

Аналіз CNN відеороликів, розміщених у соціальних мережах, показав, що колони, також із автомобілями під прапорами "вагнера", зупинилися у двох місцях вздовж головної російської траси, що веде на захід у бік білорусі. Відео були автентифіковані та геолоковані CNN.

В одній колоні не менше 109 автомобілів, в іншій – не менше 96 машин. В обох були десятки легкових і вантажних автомобілів цивільного типу, а також фургони, автобуси, великі тракторні причепи, автомобілі для перевезення рідин і причепи, а також великі вантажівки військового зразка.

Також вказано, що архівні супутникові знімки, переглянуті CNN, показують, що на базі, яка роками була порожня, були встановлені десятки наметів, лише за кілька днів після того, як засновник групи "вагнер" євгеній пригожин відмовився від спроби повстання минулого місяця.

Місцезнаходження пригожина залишається невідомим.