За словами вчених, міста тонуть з безлічі причин: від ваги будівель до надмірного відкачування ґрунтових вод.

Дослідники назвали місто, яке швидше за всі інші опиняється на межі зникнення в результаті затоплення. Про це повідомляє IFLScience.

Зокрема, на початку цього року дослідження з використанням супутникових даних показало, що Нью-Йорк опускається відносно швидко - 1-2 міліметри на рік. На думку вчених, одним з факторів, що сприяють цьому, є величезна вага висотних будівель міста. Також вони вважають, що міста тонуть і через надмірне відкачування ґрунтових вод.

У 2022 році команда виміряла швидкість просідання 99 прибережних міст, яким загрожує затоплення, використовуючи супутникові дані, зібрані між 2015 і 2020 роками. Вони виявили, що в більшості міст частина землі просідає швидше, ніж підвищується рівень моря, а це означає, що ці міста можуть опинитися під загрозою затоплення раніше ніж очікувалося.

Команда зафіксувала найшвидше осідання суші в Південній, Південно-Східній та Східній Азії. Однак швидке занурення міст під воду також було зафіксовано в Північній Америці, Європі, Африці та Австралії.

За результатами дослідження вчені також склали рейтинг міст, які найшвидше тонуть:

  • Тяньцзінь, Китай - занурюється зі швидкістю 5,22 сантиметра на рік,
  • Семаранг, Індонезія - занурюється зі швидкістю 3,96 сантиметра на рік,
  • Джакарта - занурюється зі швидкістю 3,44 сантиметра на рік.

Також єдиним американським містом, яке потрапило до топ-10, став Х'юстон, що опускається зі швидкістю 1,95 сантиметра на рік.

Проте містом, що найшвидше у світі потопає, залишається Мехіко. Дослідження, проведене в 2021 році, показало, що місто опускається з досить постійною швидкістю 50 сантиметрів на рік з 1950 року. Просідання відбувається не внаслідок відкачування підземних вод, а через ущільнення багатого на глину дна озера, на якому було побудовано місто.