НАТО побачило "ознаки" того, що Китай "розглядає і, можливо, планує" відправити зброю рф, заявив голова альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю агентству Reuters у четвер, пише УНН.

"Ми не бачили жодного постачання смертоносної допомоги з Китаю до росії, але ми бачили ознаки того, що вони розглядають і, можливо, планують це, і саме тому Сполучені Штати та інші союзники дуже чітко застерігають від цього", - сказав Столтенберг.

"І Китай, звичайно, не повинен підтримувати незаконну війну росії, що є кричущим порушенням міжнародного права", - додав він.

Голова НАТО заявив, що Китай є членом Ради Безпеки ООН, а війна росії проти України є порушенням Статуту ООН.

"Основний принцип цієї хартії - поважати цілісність інших націй і не вторгатися в іншу країну з сотнями тисяч військовослужбовців, і, звичайно, Китай не повинен бути частиною цього".

Минулого тижня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон стурбований тим, що Китай розглядає можливість "смертоносної підтримки" війни росії в Україні.

Після зустрічі з вищим дипломатом Китаю Ван І у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки у суботу Блінкен сказав: "Я застеріг Китай від надання матеріальної підтримки росії".