Договір про звичайні збройні сили в Європі набув чинності у 1992 році та накладає обмеження на військову техніку в Європі та на присутність збройних сил у певних регіонах або на кордонах між державами.

Парламент Молдови на засіданні в п’ятницю, 12 квітня, схвалив у другому читанні рішення про припинення Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Про це повідомило молдовське видання  NewsMaker.

Повідомляється, що необхідність призупинити дію цього договору обумовлена двома причинами: по-перше, 2023 року Росія офіційно вийшла з договору, не виконавши зобов'язання вивести свої війська з Молдови та Грузії, а по-друге, Росія розпочала військове вторгнення в Україну, яка також є учасницею договору.

Видання додає, що Договір про звичайні збройні сили в Європі набув чинності у 1992 році та накладає обмеження на військову техніку в Європі та на присутність збройних сил у певних регіонах або на кордонах між державами. У 1999 році 30 держав підписали Угоду про адаптацію ДЗЗСЄ, яка містила зобов'язання Росії вивести свої війська з Молдови та Грузії. Оскільки цього не сталося, Молдова відмовилася розпочати процес ратифікації Угоди.