По всьому світу б’ються абсолютні температурні рекорди. Ймовірно, липень буде найспекотнішим місяцем за всю історію.


З 3 по 10 липня цього року світ пережив найспекотніший тиждень з коли-небудь зареєстрованих. Метеорологи кажуть, що це не кінець зростання, пише The Guardian.

 

Різке зростання рівня вуглекислого газу в атмосфері та незвичайна смуга сильних вітрів, які дмуть високо над Атлантикою, уже викликали хвилі тепла в штаті Техас (США), а також в Греції, Іспанії, Італії та в багатьох інших країнах. 
 

По всій Європі були випущені попередження про погоду "червоного" рівня; лісові пожежі вирують у Хорватії, на узбережжі Адріатичного моря і в іспанській Наваррі. Туристичні об'єкти, такі як Акрополь, закриті через те, що температура піднялася до 40 градусів.

Земля не відчувала нічого подібного відтоді, як у 1850-х роках почали проводити інструментальні вимірювання температури повітря, повідомила минулого тижня Всесвітня метеорологічна організація.

 

"Ми знаходимося на незвіданій території, і це тривожна новина для планети", - сказав директор кліматичної служби ВМО професор Крістофер Хьюітт.

 

"Імовірність така, що липень буде найспекотнішим місяцем за всю історію ... "Всю" означає з часів еємського (міжльодовикового) періоду, який настав приблизно 120 тисяч років тому", - додав науковий співробітник Лейпцизького університету в області атмосферного випромінювання Карстен Хаустейн. 
 

Вчені попереджають, що цього або наступного року світова температура може перевищити поріг у 1,5 градуса за Цельсієм. Цей поріг був встановлений Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (IPCC) як верхня межа зростання глобального потепління, що дозволяє уникнути проходження планетою метеорологічних переломних моментів, які можуть призвести до незворотних змін світових погодних умов.

 

Наслідки нової рекордної спеки, яка настане дуже скоро, будуть глибокими та небезпечними. За оцінками, понад 61 тисяча людей загинули в результаті різкого підвищення температури, що охопило Європу минулого літа.

 

З огляду на те, що цей рекорд буде побитий цього року або, найпізніше, наступного року, існує велика ймовірність того, що похмуре число загиблих у 2022 році буде дуже скоро перевищено, і середземноморські країни, такі як Греція, Іспанія та Італія, імовірно, постраждають від найважчих наслідків.

 

За словами генсека ООН Антоніу Гутерреша, "зміна клімату виходить з-під контролю". Він попередив, що якщо світ буде наполегливо відкладати прийняття ключових заходів, необхідних для обмеження викидів викопного палива, це може призвести до "катастрофічної ситуації".