Москві не сподобалися заяви офіційного Єревана стосовно доцільності членства в ОДКБ, та посилення його співпраці зі США.

Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Вірменії в Москві Вагаршака Арутюняна викликаний. Про це заявило російське пропагандистське інформагентство Интерфакс в п'ятницю, 8 вересня.

Дипломату висловили протест у зв'язку з деякими діями та висловлюваннями вірменського керівництва. Зокрема, правлячому режиму РФ не подобається, що "в офіційних колах та політичній еліті" Вірменії висловлюють "сумніви в доцільності союзницьких зв'язків у рамках Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) та з Росією на двосторонній основі".

Російське відомство також не задоволене запуском процесу ратифікації Римського статуту МКС, поїздкою у столицю України Київ дружини прем'єр-міністра Ганни Акопян, проведенням на вірменській території військових навчань за участю США.

У МЗС РФ наголосили, що "одночасно в Москві твердо виходять те, що Росія та Вірменія залишаються союзниками, і всі домовленості щодо розвитку та зміцнення партнерських відносин будуть повністю виконані".

"Російська сторона й надалі докладатиме з цією метою всі необхідні зусилля", - запевнило зовнішньополітичне відомство Росії.