Работы над Viking Link начались в 2019 году и длились четыре года, во время которых его прокладывали на морском дне с помощью специально построенного корабля.

Енергетичні системи Великої Британії та Данії з’єднав 764-кілометровий підводний електричний кабель Viking Link, який вважається найдовшим у світі. Про це у п’ятницю, 29 грудня, повідомляє ВВС.

Відзначається, що кабель Viking Link - перший, який сполучив Британію з материком. Його використовуватимуть для постачання дешевшої електроенергії на острів, якої вистачить на 2,5 мільйона домогосподарств і яку виробляють данські вітрові електростанції.

Звичайна пропускна спроможність кабеля становить 800 МВт, але за потреби може збільшуватись до 1400 МВт.

"Кабель може передавати електроенергію і у зворотньому напрямку, залежно від того, в який бік дме вітер. Наприклад, коли вітер дме із заходу, він спочатку потрапить до Англії, й тоді енергія може бути спрямована туди, де вітер дме слабше - тобто в Данію", - пояснює агентство.  

Кабель бере початок в данській комуні Ваєн у Південній Ютландії, а в Британії виходить на берег приблизно за 170 кілометрів на північ від Лондона. Його переважна частина розташована на дні Північного моря.

У Британії розраховують, що ці кабелі допоможуть зменшити на 100 мільйонів тонн викиди вуглецю в країні, а до 2030 року 90% енергії, імпортованої через її кабелі, буде надходити з джерел з нульовим рівнем викидів вуглекислого газу.