Диктатор білорусі олександр лукашенко заявив під час візиту до Зімбабве, що санкції, запроваджені західними країнами, зблизили дві країни. Про це УНН інформує з посиланням на AFP.

Проти лукашенка та його зімбабвійського колеги Еммерсона Мнангагви, разом із групою їхніх помічників та членів родини, США раніше ввели санкції.

"Санкції щодо білорусі та Зімбабве були не лише прокляттям, а й благом, тому що, якби не санкції, Зімбабве, можливо, продовжувала б торгувати із Заходом, продаючи свої природні ресурси", - заявив лукашенко на пресконференції.

"Але зараз через санкції Зімбабве торгує з білоруссю, і ми раді торгувати із Зімбабве", - сказав лукашенко.

Білорусь відправила Зімбабве сотні тракторів та комбайнів у рамках пропозиції на суму 66 мільйонів доларів, яке прагне механізувати свій сільськогосподарський сектор.

"Коли ми приходимо до Африки, ми приносимо мир, ми приносимо науку та технології, ми тут не для того, щоб руйнувати", - сказав лукашенко, пообіцявши допомогти Зімбабве "у всьому, що вам потрібне".

Мнангагва і лукашенко прагнуть поглибити економічну та політичну співпрацю, оскільки стикаються зі зростаючою дипломатичною ізоляцією через звинувачення в корупції та порушення прав людини.

Візит диктора також передує президентським виборам у Зімбабве, які, як натякнув Мнангагва у вівторок, ймовірно, відбудуться у липні.

Мнангагва, який прийшов до влади у 2017 році після того, як генерали змусили давнього лідера Роберта Мугабе піти у відставку, балотується на переобрання на тлі нових заяв про придушення політичних опонентів.

лукашенко, який перебуває при владі майже 30 років, організував жорстокі придушення протестів після спірних виборів у 2020 році.

У 2021 році проект з висвітлення організованої злочинності та корупції, консорціум журналістів-розслідувачів, також розкрив зв'язки між сім'єю лукашенка та підприємством з видобутку золота у Зімбабве.