Ухвалені плани передбачають необхідність боротьби з такими загрозами, як Росія й тероризм, зазначив Єнс Столтенберг.

Лідери країн-членів НАТО на саміті у Вільнюсі у вівторок, 11 липня, узгодили нові масштабні оборонні плани. Вони відображають необхідність боротьби з такими загрозами, як Росія й тероризм. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Європейська правда.

За його словами, члени Альянсу схвалили "найбільш комплексні з часів холодної війни оборонні плани, спрямовані на боротьбу з двома ключовими загрозами, перед якими ми постали: Росія і тероризм".

"Згідно з новими планами, НАТО має на меті розгорнути 300 тисяч військових у стані високого рівня готовності, включно із морськими й повітряними силами", - зазначив генсек.

Він додав, що для виконання оборонних планів лідери НАТО також схвалили новий план дій для нарощування оборонного виробництва, а також зобов’язались витрачати не менш як 2% ВВП на рік на оборону.

Столтенберг зазначив, що десятиліттями НАТО не бачив потреби в широкомасштабних оборонних планах і вважав, що пострадянська Росія не становить для Альянсу екзистенційної загрози. Однак війна Росії проти України змусила НАТО усвідомити, що Альянс повинен мати напоготові оборонні плани.

Він додав, що Туреччина деякий час блокувала затвердження планів Альянсу через формулювання щодо географічних місць, таких як Кіпр. Проте в останній момент цю блокаду вдалося зняти.