Нове дослідження показує, що на вершині світу величезні льодовики північної Гренландії, які довгий час вважалися відносно стабільними, перебувають у біді, пише УНН з посиланням на CNN.

Згідно з дослідженням, опублікованим у вівторок у журналі Nature Communications, у міру нагрівання океану останні шельфові льодовики Гренландії, що залишилися, швидко слабшають, дестабілізуючи прилеглі льодовики і загрожуючи потенційно "драматичними" наслідками підвищення рівня моря.

Науковці проаналізували вісім шельфових льодовиків, які підтримують льодовики на півночі Гренландії, які разом містять достатньо льоду, щоб підняти рівень моря на 2,1 метра в разі їхнього руйнування і повного танення.

"Ці льодовики є одними з найважливіших у льодовиковому покриві, - сказав CNN Ромен Міллан, гляціолог з Університету Гренобль-Альп у Франції та автор дослідження. - Це найбільші льодовики Гренландії".

У той час як льодовики в інших частинах Гренландії почали втрачати масу в 1980-х і 1990-х роках, за його словами, досі льодовики в північній Гренландії «залишаються відносно стабільними».

Але, згідно з дослідженням, схоже, це вже не так.

Міллан і його співавтори виявили «істотне і повсюдне» збільшення втрат шельфового льодовика. Згідно з дослідженням, з 1978 року шельфові льодовики, що підтримують льодовики північної Гренландії, втратили понад 35% свого загального обсягу. Було виявлено, що з початку 2000-х років три повністю зруйнувалися, а п'ять, що залишилися, тануть і дестабілізують прилеглі льодовики.

«Ми бачимо, що шельфові льодовики слабшають, — сказав Міллан, — і це нова ключова інформація, якої ми не знали, бо думали, що ця частина Гренландії дійсно стабільна».

Дослідження показало, що втрата льоду сталася через цілу низку чинників, зокрема через збільшення відколювання шматків льоду, що утворюють айсберги, і танення поверхні.

Але переважною рушійною силою було танення базальних шарів, коли теплі океанські течії розтоплюють лід знизу. Дослідження показало, що в період з 2000 по 2020 рік «широкомасштабне збільшення» швидкості танення базального шару Землі тісно пов'язане з підвищенням температури океану.

Вчені відзначили прямий вплив на льодовики. Дослідження показало, що в міру танення шельфових льодовиків «лінії заземлення» — точка, в якій льодовик перестає торкатися землі і починає плавати — відступають.

За словами Міллана, якщо океани продовжать нагріватися, це може назавжди послабити шельфові льодовики. «І в певні терміни вони можуть навіть зруйнуватися, що може мати серйозні наслідки для внеску льодовикового щита Гренландії в підвищення рівня моря».

Майбутнє льодовиків багато в чому залежатиме від того, що світ зробить для зменшення забруднення, що спричиняє перегрів планети, сказав Міллан.