Росія розглядається правлячою елітою США, незалежно від партійної приналежності, як противник і загроза, констатував очільник МЗС РФ.

У Москві не бачать перспектив нормалізації відносин із США та Євросоюзом у найближчій перспективі. Про це сказав глава МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю бразильській газеті Globo, яке цитують російські ЗМІ у середу, 21 лютого.

"Росія розглядається правлячою елітою США, незалежно від партійної приналежності, як противник і загроза. Колишній президент за чотири роки перебування в Білому домі нічого не зробив для поліпшення російсько-американських відносин", – заявив Лавров у відповідь на питання, чи має Москва "більш підходящого кандидата" на майбутніх президентських виборах у США.

За його словами, російська сторона "не має ілюзій", і в Москві не очікують, що "антиросійський курс США зміниться в найближчій перспективі".

"Готові працювати з будь-яким лідером, якому виявить довіру американський народ. Нам важлива не постать політичного діяча, а те, яку політику він проводить стосовно Росії", – зазначив міністр.

Відповідаючи на запитання, як він бачить майбутнє відносин Росії з країнами ЄС, і чи можлива їхня нормалізація в найближчому майбутньому, Лавров зазначив, що "ворожнечу з Росією країни Євросоюзу нав'язали собі самі".

"Їм і вирішувати, що робити з цим вибором. Враховуючи настрій Брюсселя завдати нам "стратегічної поразки", говорити про перспективи відновлення відносин не доводиться", – констатував глава МЗС РФ.

За його словами, "якщо держави Європи відмовляться від русофобського курсу, висунуть реалістичні ідеї щодо нових принципів відносин, ми їх вивчимо".

"Визначатимемося, виходячи з наших національних інтересів", – резюмував Лавров.