У Росії протягом цього року хочуть "тихо набрати" на війну в Україні 400 тисяч громадян, йдеться у документах ЦРУ.


Кремль намагається залучити ще сотні тисяч військовослужбовців для участі у війні в Україні, але побоюється громадського гніву. Про це пише The Washington Post із посиланням на секретні документи розвідки США.

 

Згідно з одним зі злитих документів Пентагону, в середині лютого президент РФ Володимир Путін підтримав пропозицію військових "тихо набрати" 400 тисяч додаткових військовослужбовців протягом 2023 року для війни в Україні.

У документі вказується, що інформація ґрунтувалася на "звіті сигнальної розвідки", що означає, що вона була отримана шляхом перехоплення або підслуховування переговорів російських військових чиновників.

 

За оцінками західних розвідок, Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року силами близько 150 тисяч осіб. Під час "часткової мобілізації" минулої осені було призвано понад 300 тисяч, а ще 50 тисяч, вважається, воюють у складі ПВК Вагнер. Згідно з витоком документів, за оцінками США, Росія втратила від 189500 до 223000 осіб, з яких до 43 тисяч - вбитими.

 

"Необхідність у додаткових військах загрожує відчуженням російської громадськості та подальшою дестабілізацією економіки країни, яка і без того перебуває під тиском західних санкцій, експортного контролю та інших каральних заходів", - пише видання.

 

Зазначається, що минулої осені часткова мобілізація викликала масовий відтік чоловіків бойового віку, виснаживши як трудові ресурси, так і призовний контингент.

 

Ще в одному документі вказується, що для того, щоб захистити Путіна від негативної реакції та нівелювати громадське невдоволення діями Кремля, нинішні плани передбачають залучення регіональних губернаторів до організації призовних кампаній, а також продовження залучення чоловіків з російських в’язниць.