ЄС, США та ряд інших провідних світових виробників сучасних мікросхем і АКБ вже шукають заміну китайським поставкам.

КНР, яка є найбільшим світовим виробником рідкоземельних матеріалів, необхідних для виробництва акумуляторних батарей і напівпровідникових інтегральних мікросхем, заборонила експорт технологій їх обробки та розділення. Про це 21 грудня повідомило Міністерство торгівлі Китаю.

Йдеться про передачу за межі країни технологій виробництва неорганічних неметалевих та малорозмірних неорганічних неметалевих матеріалів, технології рафінування, обробки й утилізації рідкоземельних елементів та технології виготовлення інтегральних мікросхем.

Оскільки на Китай припадає 90% світового виробництва рідкоземельних металів, експерти розцінюють такі дії Пекіна як черговий крок в ескалації конкуренції із Заходом за контроль над критично важливими мінералами.

Як відомо, у серпні Китай запровадив обмеження на експорт галію та германію - критичних матеріалів для виробництва мікросхем, а з 1 грудня встановив експортний контроль для кількох типів графіту, необхідного у виробництві різного роду акумуляторних батарей (АКБ), від мобільних телефонів до електромобілів.

ЄС, США та ряд інших провідних світових виробників сучасних мікросхем і АКБ вже шукають заміну китайським поставкам.

Рідкісноземельні метали - це група з 17 хімічних елементів, які використовуються для виготовлення напівпровідників, АКБ для електромобілів, вітрових турбін та сучасної електроніки.

КНР досить швидко освоїла процес екстракції та очищення цих мінералів, тоді як західні компанії стикнулися з технічними труднощами та проблемами невідповідності виробничих процесів екологічним вимогам.

Як зазначають західні експерти, ряд країн, зокрема, США, Японія і Франція, мають технологію сепарації рідкоземельних елементів, але Китай володіє технологіями найвищої ефективності їх видобутку й очищення, через що має економічну перевагу.Крім того, Китай уже понад 15 років перешкоджає переданню такого роду своїх технологій іншим країнам, тому не зрозуміло, яким чином ці технології можуть експортуватися.