Китай має право на "нормальну співпрацю" з Росією, яка не повинна обмежуватися зовнішнім втручанням, зазначили у Пекіні.

Китай закликає "певні країни" не перекладати на нього провину за "кризу" в Україні. Таку заяву зробила на брифінгу речниця МЗС КНР Мао Нін, повідомив Укрінформ у середу, 10 квітня.

"Китай і Росія мають право на нормальну співпрацю, і така співпраця не повинна відбуватися під зовнішнім втручанням або обмеженнями. Китай не сприйме звинувачень і тиску", – сказала вона.

За словами Мао Нін, в українському питанні Китай "завжди займав об’єктивну та справедливу позицію" і відігравав конструктивну роль в активному просуванні мирних переговорів.

"Якщо певні країни справді піклуються про мир і хочуть якнайшвидшого завершення "кризи" в Україні (так у Пекіні називають війну – ред.), вони повинні замислитися над її першопричиною та зробити щось, що справді допоможе досягти миру, а не перекладати провину на Китай", – додала вона.

Таким чином Мао Нін відреагувала на заяву заступника держсекретаря США Курта Кемпбелла про те, що США вважатимуть Китай відповідальним за можливі успіхи Росії в Україні, повідомляє DW.

За його словами, потенційні територіальні загарбання Росії в Україні можуть змінити баланс сил у Європі "таким чином, який відверто неприйнятний".

"Ми прямо заявили Китаю, що якщо це триватиме, то це вплине на відносини між США та Китаєм. Ми не стоятимемо осторонь і говоритимемо, що все гаразд… Ми будемо розглядати це не просто як унікальні дії Росії, а як об'єднаний комплекс дій, який підтримує Китай, а також Північна Корея. Це суперечить нашим інтересам", – заявив високопосадовець Держдепу.