Токаєв віддає пріоритет ООН "як універсальній та безальтернативній організації, в якій можна і потрібно обговорювати всі актуальні міжнародні проблеми".

Казахстан не планує приєднуватися до БРІКС, попри те, що президенту країни Касим-Жомарту Токаєву надходили такі пропозиції, повідомив радник та речник глави держави Берік Уалі, передає TengriNewsу середу, 16 жовтня.

"Наразі і у найближчому майбутньому Казахстан утримається від подання заявки до БРІКС, зокрема з урахуванням багатоступеневого процесу розгляду питання про членство, а також інших моментів, пов'язаних з перспективами розвитку цього об'єднання", - зазначив він.

Пропозиції щодо вступу до БРІКС розглядалися главою держави "з погляду національних інтересів Казахстану". Однак поки Токаєв віддає пріоритет ООН "як універсальній та безальтернативній організації, в якій можна і потрібно обговорювати всі актуальні міжнародні проблеми".

Своєю чергою, прессекретар Путін Дмитро Пєсков заявив, що Росія "з повагою ставиться до рішення" Казахстану в даний час не приєднуватися до БРІКС, інформують росЗМІ.

"Казахстан - наш друг, наш стратегічний партнер, наш союзник. Ми цінуємо наші відносини. Це перше. І тому, звичайно, Казахстан сам приймає рішення про формат своєї участі в тих чи інших організаціях", - сказав Пєсков.

За словами Пєскова, Москва "з нетерпінням" чекає на президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва на саміті БРІКС у Казані для участі у форматі БРІКС+.

Саміт БРІКС розпочнеться у Казані 22 жовтня. За  словами  помічника президента РФ Юрія Ушакова, запрошення було надіслано 38 державам.