AP припускає, що захоплення Філадельфійського коридору може ускладнити відносини Ізраїлю з Єгиптом.

Армія оборони (ЦАГАЛ) Ізраїлю взяла під контроль стратегічний Філадельфійський коридор подовж кордону сектора Гази з Єгиптом. Військові надіються таким чином перекрити контрабандні тунелі ХАМАС. Про це в четвер, 30 травня, повідомляє AP з посиланням на коментарі анонімних чиновників.

Ізраїль повідомив Єгипет про захоплення коридору. ЦАГАЛ виявив близько 20 тунелів, зокрема раніше невідомих та 82 точки доступу до них. Коридор є частиною великої демілітаризованої зони вздовж усього ізраїльсько-єгипетського кордону. Згідно з мирною угодою між країнами від 1979 року, кожній стороні дозволено розміщувати в цій зоні лише невелику кількість військ або прикордонників, хоча ця кількість може бути змінена за взаємною згодою. 

Вузький коридор, шириною близько 100 метрів (ярдів) на окремих ділянках, простягається на 14-кілометровій ділянці кордону з Єгиптом з боку сектора Гази. Він вміщує пункт пропуску Рафах через який палестинці потрапляють на територію Єгипту. З моменту захоплення Гази в 2007 році, ХАМАС має повну свободу дій на кордоні.

"Філадельфійський коридор слугував кисневою лінією ХАМАС, через яку бойовики регулярно здійснювали контрабанду зброї", - заявив головний військовий речник Ізраїлю, контр-адмірал Даніель Хагарі.

ЗМІ припускає, що захоплення Філадельфійського коридору може ускладнити відносини Ізраїлю з Єгиптом, який скаржиться на просування ізраїльтян до свого кордону. Офіційний Каїр заявляє, що будь-яке збільшення військ у стратегічній прикордонній зоні порушить мирну угоду між країнами.