У Естонії вважають, що митрополит становить загрозу безпеці. За словами представників влади, він не засудив спецоперацію РФ в Україні.

Предстоятель Естонської православної церкви Московського патріархату митрополит Таллінський та всієї Естонії Євген (Валерій Решетніков) 6 лютого повертається до Росії у зв'язку з відмовою влади Єстонії продовжити йому дозвіл на проживання. Про це повідомили росЗМІ.

За словами керівника бюро прикордонної охорони Пих'яської префектури Індрека Ару, чиновники департаменту напередодні зустрілися з громадянином Росії Валерієм Решетниковим і повідомили йому, що його тимчасовий дозвіл на проживання не продовжено.

Раніше Департамент поліції та прикордонної охорони оголосив, що не продовжуватиме посвідку на проживання предстоятелю ЕПЦ МП і що він має залишити Естонію до 6 лютого.

За даними Департаменту, митрополит становить загрозу безпеці. За словами представників влади, він не засудив спецоперацію РФ в Україні. Його позбавили також права на 90 днів, які покладаються згідно із законом на оскарження та перебування у країні після закінчення дії посвідки на проживання.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що "це рішення пов'язане з конкретною людиною, з конкретною діяльністю конкретної людини в Естонії і не пов'язане з церквою".

Як відомо, митрополита Євгена було обрано предстоятелем Естонської православної церкви Московського Патріархату 29 травня 2018 року. З того часу йому двічі продовжували вид на проживання. Термін дії цього виду завершується 6 лютого.