"Золоті" посвідки для проживання тепер також не зможуть отримати й громадяни країни-співагресора Білорусі.

Уряд Італії призупинив участь громадян Росії та Білорусі в програмі Investor Visa for Italy в липні 2023 року. Це зроблено через більш як рік після того, як Європейська комісія рекомендувала скасувати "золоті візи" для росіян і білорусів на тлі агресії проти України. Про це заявило італійське видання Altreconomia у вівторок, 8 серпня.

Про скасування "золотих віз" італійська влада повідомила, додавши примітку на вебсторінці програми.

Міністерство економіки Італії ухвалило рішення 14 липня 2023 року на основі рекомендації Єврокомісії від 28 березня 2022 року.

ЗМІ зазначило, що за цей період програмою Investor Visa for Italy скористались щонайменше 36 громадян Росії, із них візу "інвестора" терміном на два роки отримали 32.

Росіяни - найбільша національна група одержувачів італійських "золотих віз" за 2022 рік. Слідом за ними йдуть громадяни США й Британії (по 12), ще 23 – громадяни з-поза меж ЄС, їхню національність не розкривають з міркувань захисту "приватності".

За минулий рік обсяг інвестицій за італійською програмою "золотих віз" досяг максимального показника з 2017-го, відколи цей механізм існує, і становив 32,3 мільйона євро.

Європейська комісія закликала держави-члени ЄС скасувати подібні інструменти надання посвідок для проживання, вважаючи їх одним із засобів легалізації фінансових оборудок іноземцями.