Міністр закордонних справ Великої Британії нагадав абсурдні російські пояснення вторгнення в Україну, кожне з яких суперечило іншому.

Глава МЗС Великої Британії Девід Камерон звернувся до російського диктатора володимира путіна з кількома риторичними запитаннями, що показують абсурдність спроб РФ виправдати війну проти України. Камерон озвучив їх під час засідання Радбезу ООН у п’ятницю, 23 лютого, передає Укрінформ.

"Моє запитання путіну просте: чому його уряд стверджує, що це битва між братами й що це за збочена форм братерства, заради якої має бути загублено так багато життів? Як Росія виконує свої обов'язки як постійний член РБ з підтримання міжнародного миру і безпеки? І скільки смішних пояснень цьому вторгненню ми маємо зараз? То вони (українці, – ред.) злочинці чи співвітчизники-росіяни?"

За словами міністра, в одну мить Україна становить загрозу існуванню Росії, а у наступну в Москві стверджують, що України не існує.

"Ви боретеся з маріонетками НАТО чи з нацистами?" – запитав він, звертаючись до РФ.

Камерон наголосив, що як нацисти поводяться лише представники режиму путіна, "який вдерся в іншу країну і сподівається, що світ виявиться слабким і дозволить йому вийти сухим з води".

Він зазначив, що Україна продовжує відтісняти Росію, "звільнивши половину захоплених земель і вигнавши військово-морський флот РФ з його бази в Севастополі".

Захоплення невеликого містечка не змінює реальної ситуації, додав він. Російські збройні сили позбуваються сучасної військової техніки і покладаються на "неякісні снаряди з Пхеньяну".

"Ви послали покоління російських хлопчиків у м'ясорубку. Що ви кажете їхнім матерям – за що вони померли? Але вас це навіть не турбує…" – сказав Камерон.

Він наголосив, що Британія й надалі твердо стоятиме за свободу України, і нагадав, що його країна першою підписала безпекову угоду з Україною.

Рада Безпеки ООН зібралася у п’ятницю на відкриті дебати з приводу річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну. У засіданні брав участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.