США вирішили відмовитися від Плану дій щодо членства в НАТО для України. Однак Німеччина не погодилася з текстом заяви про відносини України з Альянсом. Про це УНН повідомляє з посиланням на Bild.

Так, згідно з конфіденційним документом уряду Німеччини, США «заявили про свою згоду відмовитися від «Плану дій щодо членства» для України за умови подальших реформ».

«Ми хотіли запропонувати Україні фінську модель, тобто вступ до ЄС протягом кількох місяців, щойно війна закінчиться», - сказав дипломат на умовах анонімності.

При цьому повідомляється, що в документі йдеться про те, що уряд Шольца «не погодиться на жодні формулювання, що створять враження «прискореного шляху» до приєднання України». Про «повторне обговорення рішення Бухареста 2008 року» «не може бути й мови» для федерального уряду.

Зазначається, що через це Німеччина не погодилася «ні зі згадкою про запрошення», ні зі згадкою про «законне місце України в НАТО» у підсумковому документі НАТО.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що союзники НАТО досягли консенсусу щодо усунення Плану дій щодо членства зі шляху України до вступу в Альянс.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою перед Вільнюським самітом заявив, що консультації щодо усунення Плану дій щодо членства зі шляху України до вступу в Альянс поки тривають. Остаточне рішення лідери країн оголосять на саміті 11-12 липня.