Ескалація напруженості між НАТО і Росією може відбутися вже в лютому цього року, а початок війни - влітку 2025 року.

У Бундесвері (Збройні сили Німеччини) готуються до можливого конфлікту між Росією і НАТО і спрогнозували його перебіг протягом усього 2024 і частини 2025 року року. Про це у неділю, 14 січня, повідомило видання Bild.

Джерело Bild, посилаючись на секретний документ Бундесверу, повідомляє про те, що ескалація напруженості між НАТО і Росією може відбутися вже в лютому. У секретному документі, призначеному тільки для службового користування, Міноборони Німеччини детально описує можливий шлях до конфлікту між Росією і НАТО, події якого розвиваються місяць за місяцем. Кульмінацією стає розміщення сотень тисяч солдатів НАТО і початок війни влітку 2025 року.

Bild наводить сценарій із документа, приділяючи особливу увагу безпеці й уникаючи конкретних даних про чисельність і пересування військ НАТО. Сценарій Оборона Альянсу 2025 Бундесверу передбачає початок мобілізації Росії в лютому 2024 року, за яким настане весняний наступ в Україні і подальша атака Росії на країни Балтії в липні. Передбачаються кібератаки та інші форми гібридної війни.

Згідно зі сценарієм, напруженість може сягнути піку в жовтні з перекиданням військ і ракет Росії в Калінінград. У грудні 2024 року можливі "прикордонні конфлікти" та "заворушення з численними жертвами" в регіоні "Сувалкського коридору". У період після виборів у США, коли країна може залишитися без лідера, Росія, з підтримкою Білорусі, може повторити вторгнення 2014 року в Україну на території НАТО.

Сценарій закінчується 30 днів після "дня Х", коли НАТО перекидає значні військові сили, включно з Бундесвером, на східний фланг. Однак питання про те, чи буде Росія стримана НАТО, залишається відкритим у сценарії.