Союзники НАТО досі не погодили текст підсумкової заяви щодо України, але "ці формулювання будуть чіткими", запевнив Єнс Столтенберг.

На саміті НАТО у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Про це сказав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг на пресконференції у п’ятницю, 7 липня.

За його словами, союзники зроблять Україну ще сильнішою і покажуть своє бачення її майбутнього.

По-перше, буде затверджено багаторічну програму допомоги, щоб гарантувати повну військову взаємодію між ЗСУ та НАТО. Буде надано 500 млн євро на основні потреби.

По-друге, за словами Столтенберга, на саміті оновлять політичні зв’язки між Україною і НАТО, започаткувавши Раду Україна-НАТО.

"І третє. Я очікую, що лідери підтвердять, що Україна стане членом НАТО, і будуть єдині у тому, як наблизити Україну ближче до її мети", – додав Столтенберг.

Разом з тим він визнав, що союзники НАТО досі не погодили текст підсумкової заяви щодо України, але запевнив, "ці формулювання будуть чіткими" і текст рішення доопрацьовується.

"Я керую цим процесом і роблю все, щоб наша позиція була єдиною і сильною. Я впевнений, щойно ми завершимо консультації, як тільки рішення буде ухвалено, ми побачимо серйозні зобов'язання", – запевнив генсек НАТО.